Etiketter

onsdag 5 februari 2014

Doping (AAS)

Det finns många olika sorter av doping. Jag har dock valt att endast skriva om anabola androgena steroider (AAS), som oftast bara kallas för anabola steroider.

 AAS är ett kemiskt framkallat hormon som liknar testosteron, som är det manliga könshormonet. Steroiderna har gjorts för att ge anabola (proteinuppbyggande) effekter och androgena (förmanligande) effekter. AAS framställdes från början till sjukvården då man ville kunna bygga upp förstörd kroppsvävnad på folk som hade haft långvariga sjukdomar. Men eftersom det fungerade dåligt och gav svåra biverkningar så använder man det nästan inte alls nu för tiden inom sjukvården. Det kan dock användas när man vill bygga  upp vävnad hos personer som har fått brännskador. Det är helt förbjudet att sälja, köpa och att använda anabola steroider. Man kan straffas med fängelse i upp till fyra år. 

AAS kan förekomma som tabletter i olika färger, plåster och även som injektionspreparat. 


Om man använder anabola steroider så om man äter rätt osv. så ökar man snabbt i vikt, bygger snabbt upp muskler och ökar sin styrka. Det påverkar även kroppen genom att psyket kan påverkas med vredesutbrott. Det skadar levern och hjärtat genom att det kan framkalla tumörer och kan även höja blodtrycket. Man kan få acne eller förvärra acnen man redan har. Man kan även stanna i växten. 

Påverkningar på killar som missbrukar AAS: 
Man ökar som sagt sin muskelmassa. Musklerna ser uppblåsta ut på grund av vätskesamlingar i musklerna. Könsdriften kan på sikt minska och även avta helt. Testiklarna kan tillbakabildas. En vanlig biverkning är att bröstkörtlarna växer, vilket är extremt smärtsamt. Prostatan kan påverkas och ge potensproblem, cancer och svårigheter med att kissa. 

Påverkningar på tjejer som missbrukar AAS:
Eftersom det är väldigt få kvinnor som använder det så vet man inte så mycket om biverkningarna än. Man kan få problem med sin mens, kroppen blir mer manlig. T.ex. mer hår på kroppen, det förekommer även ansiktshår och även att rösten blir mörkare. 
Man kan även skada sitt barn under graviditeten. 


Eftersom att man ökar sin muskelmassa så snabbt är det vanligt att det används inom bodybuilding. Även andra idrotter kan det förekomma i som t.ex. simmare och löpare får hjälp med att bygga muskler med AAS. Om man skulle testas positivt kan man bli avstängd i flera år eller till och med på livstid. Det varierar. 

Jag tycker att det är helt fel att använda anabola steroider. Det är fusk. Jag tycker att man borde bli avstängd på livstid från idrotten, men dock går det ju inte alltid att bevisa att personen faktiskt visste att det var steroider man stoppat i sig. Oftast så hör man ju historier om hur dom dömda säger att en tränare har kommit och givit dom tabletterna och sagt att det kanske är för hans eller hennes dåliga knä. Då hade det kanske räckt med några år. Jag tycker att man borde informera mer i t.ex. skolan om biverkningarna för jag tror att det hade avskräckt folk mer från att göra det. Det är nog inte lika många som hade gjort det om dom visste om alla dessa biverkningar. Jag tycker att det är bra att man har tester då man går in på olika gym och testar folk för doping. Det borde det förekomma mer av. Då hade man definitivt minskad dopingen. källor:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar