Etiketter

onsdag 22 maj 2013

Uppsats om språket
Svordomar 

Svordomar kan t.ex.  användas för att förstärka känslor. Till exempel 

  • Det gör ont så i min fot. 

  • Det gör så in i helvetes ont i min fot. 

Genom att lägga till helvetes så låter det som man har mer ont i foten. 
Svordomar kan användas istället för att skrika ut sin smärta. Då kanske man svär istället. 


Olika sorters svordomar och fult språk
 En sort är religiösa svordomar. Som fan, jävlar, helvete, satan. Dessa är religiösa svordomar. Förr ville man undvika att använda sådanna ord för man ville inte prata om djävulen eller liknande. 
Nu för tiden använder man sig även av könsord. Dessa orden tycker jag anses som mycket grövre än dom religiösa. Men förr i tiden var t.ex. ”fitta” ett helt vanligt ord som inte var fult alls att säga. Då var dom religiösa orden dom värsta.
Det finns också sexuellt grundade svordomar. Exempelvis bög. Som egentligen inte är något fel med att vara men folk använder det som ett nedsättande ord. Precis som om det vore fel att vara homosexuell. 

Det finns såklart olika starka och grova svordomar. Nu förtiden tas det inte så hårt på dom religiösa svordomarna här i samhället. Skulle någon säga fan eller jävlar så är det knappt folk reagerar. Säger man däremot könsord, racistiska, eller sexuellt grundade svordomar så ses det som mycket allvarligt. Själv tycker jag att sådana svordomar som smutskastar någon annan folkgrupp är mycket fula. Som när någon kallar någon för jävla cp. 
Det är ju inget cp-skadade personer kan hjälpa och dom kan dessutom vara mycket smartare än en person som inte har någon skada. Eller om någon kallar någon för jävla jude. Det är väl inget fel att vara jude. Det är deras val och det borde man respektera.
Samhället försöker att få bort alla sådana svordomar. Eller att blanda in folks mammor är väldigt omoget och fult. Jag tror att fler har vant sig vid det nu och tar inte illa upp, men hade en okänd kille kommit fram till mig och sagt att han skulle sätta på min mamma så hade jag ju såklart blivit skitarg. I fotbollen är svordomar helt förbjudet. Jag som är fotbollsdomare vet hur hårt man tar på svordomar. Säger man ord som är racistiska, könsord, eller bara du svär åt en motståndare åker man ut. Det är nolltolerans. Rött kort direkt. Sen måste jag skicka in en rapport till skånes fotbollsförbund där dom sedan kan stänga av spelaren ännu längre beroende på händelsen och hur grovt det var. Det är bra. Sånt hör inte hemma på fotbollen eller i sporten alls. 

Man svär inte i alla miljöer. Jag skulle aldrig svära framför mormor och morfar, farmor och farfar till exempel. Man svär inte heller i klassrummet. Då bildar man olika sociolekter. 
Ute på skolgården är det exempelvis en helt annan sociolekt och språkbruk än vad man använder sig av inne i klassrummet. 

Chattspråk

Chattspråk förenklar chattandet. Chattspråk används mest av unga personer tror jag. Dom som spelar mycket dator/tv-spel. Man använder inte cahttspråk med sina föräldrar eller äldre. Dom hade nog inte förstått ett ord isåfall. Chattspråk används på internet och i spelvärlden. Det är många engelska inslag av ord t.ex. Som om jag spelar och en motspelare lämnar spelet då säger man inte att han lämnar. Utan man säger att han ”leavade”. Man ändrar många engelska ord och förenklar dom, eller så bara slänger man in engelska spelord lite då och då. Om jag skjuter någon på CoD så säger jag:

-Jag fick ett ”kill”. 

Inte jag dödade en kille. Det är inget jag tänker på det är bara så jag gör och det gör vi alla som spelar. Smileysen är mycket viktiga i chattspråk. Det är ibland svårt att tolka känslor eller ironi. Då hjälper smileys. Exempelvis om jag skriver 

  • Visst är det kul med Mw3 :D 

så svarar den andra med: 

-Mm  

Då låter det liksom väldigt surt och tråkigt, och som den andra personen inte riktigt håller med enligt mig. Skulle däremot personen skriva så här:

- Mm :) 

Då fattar man liksom att personen håller med och är glad.  Vilket lät gladast o trevligast liksom. Säger jag det i huvudet det första mm:et så låter det surt och tråkigt. 
Säger jag Mm och ser en glad gubbe efter, så blir det glatt liksom. Prova själv!

Chattspråk innehåller också väldigt många förkortningar. Antagligen för att folk är lata eller om man måste skriva snabbt om man är i en viktig match på ett spel eller liknande. 
Olika förkortningar kan vara:

Ngt - något
Mkt - mycket
idk - i dont know
lol - laughed out loud 
lmao - laughing my ass off
wow - world of warcraft 
MMORPG - Massively Multiplayer Online Role Playing Game
stfu - shut the fuck up

Det finns givetvis tusentals olika förkortningar.

Hade jag t.ex. skrivit hela denna texten med bara chattspråk hade nog inte folk som ofta är inne på internet och spelar mycket förstått ett ord. 

Chattspråk förenklar helt enkelt internet och språket där. Det blir lättare. Dock tycker nog äldre att det verkar jätte krångligt och jobbigt, men inte jag. När man lärt sig det är det enkelt. Fast det kommer nya ord hela tiden och det gäller att hänga med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar