Etiketter

tisdag 26 februari 2013

Colosseum


Colosseum var en romersk amfiteater. Den stora branden i Rom år 64 gjorde att det fanns stora ytor att bygga nytt på. Kejsare Nero beslagtog området och byggde Neros gyllene hus. Sedan kom en ny kejsare som hette Vespasianus och han ändrade på detta. Han beslöt sig för att bygga en enorm stor amfiteater. Den blev klar ca. 80 f.Kr. Invigningen av Colosseum tros ha pågått i ca 100 dagar. Många gladiatorer och djur fick sätta livet till under denna stora invigning. Colosseum byggdes av slavar, ungefär 20 000 slavar tror ha hjälpt till, som romarna tagit till fånga. På Colosseum kunde man se många olika sorters underhållning. T.ex kunde man få se gladiatorsstrider, vagnkappslöpning, folk som slogs mot exotiska djur, avrättningar och m.m. Romarna satte t.o.m. ut kristna så att dom kunde bli dödade av lejon, medans folket tittade på. Romarna uppskattade Colosseum riktigt mycket. Det var bra underhållning.

Photo by - http://www.toms-travels.net/?p=7928

Såhär tror man att Colosseum såg ut förr i tiden. 
Kejsare Vespasianus började på detta stora bygge, men när Colosseum var klart till ungefär tredje våningen dog Vespasianus. Då slutförde hans son,Titus, det stora bygget. Colosseum fick namnet från ”koloss”, som är en enorm staty av kejsare Nero som stod utanför Colosseum. Statyn var hela 40 meter hög. 
Colosseum rymde ca. 87 000 åskådare. Det vill säga att Colosseum var enormt stor. Colosseum är 188 meter lång, 156 meter bred, hade en omkrets på 524 meter och var 48 meter hög. Om det var dåligt väder kunde ett enormt tält spännas över Colosseum som ett tak. Under Colosseum finns en massa korridorer. Där hade man djuren, gladiatorerna, redskap, med mera. Med hjälp av hissar som drevs av slavar kunde man hissa upp och ner djur.


Photo by - NL@TPE

Insidan av Colosseum idag. Här kan man se labyrinterna under där Gladiatorer och djuren fanns.
De kristna tog över mer och mer i Rom. Dom kristna gillade inte vad som hände i Colosseum och Colosseum började användas till andra saker. En kyrka byggdes inuti Amfiteatern. Arenan gjordes om till en stor kyrkogård. Valven under läktarna blev bostäder och verkstäder som hyrdes ut under ca. 600 år. Fram tills 1100-talet. Statyn av Nero togs sedan ner och smältes för att tillverka vapen istället. Colosseums armering togs också bort för att tillverka vapen. Armeringen är väldigt viktig för att ett bygge ska hålla. När detta togs bort förstördes stora delar av Colosseum under ett stort jordskalv. Colosseum var till stora delar byggt av vit marmor. Som är fint och svårt att få tag på. Senare när Peterskyrkan, som är en jätte kyrka i Vatikanstaten i Rom, skulle byggas togs mycket av Colosseums vita marmor. Även vid bygget av Fontana di Trevi, som är en vacker och känd fontän inne i centrala Rom, togs ännu mer av Colosseums vita marmor. Det som står kvar av Colosseum idag är dock mycket, men det är förstört och antagligen inte i närheten av hur vackert det en gång var. Det är fortfarande ett otroligt vacker bygge. Om man är i Rom är det ett måste att gå och titta på. Jag har själv varit där och det var helt klart höjdpunkten i Rom. 


Photo by - Rick PayetteSom man ser på bilden ovanför har mycket rasat av Colosseum. 
                                                                                           

                                                                                          Photo by -  Scott Rudkin


källor  
                                                                                               - http://www.ne.se/enkel/katapult/2137590                          
- http://sv.wikipedia.org/wiki/Katapult
- http://www.romulus.nu/roms-sevardheter/rom_colosseum.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar