Etiketter

onsdag 2 april 2014

Resultat - Energi och miljö arbete

Vad har jag gjort?

Jag har infört att vi skulle byta ut en maträtt i veckan hemma mot en vegetarisk. Jag hittade en bok som hette ”Gott och grönt” hemma och valde ut maträtter ur den. Dom två veckorna jag jobbat med detta har vi lagat två vegetariska rätter.

 Förra veckan lagade pappa ”Italienska rullar”. Som är färska lasagne plattor som man rullar ihop och fyller med paprika, spenat, kesella, ricotta, ajvar och ostsås. 
Jag tycker att dom var ganska goda och smakade nästan som vanlig lasagne. Dom smakade ganska lite och det var klent med kryddor även om det var lagat exakt enligt receptet. Det tog även ganska lång tid eftersom det är färska råvaror och det är oftast inget man har hemma så man får köpa ganska mycket saker som man bara använder lite av. Därför tror jag att just denna maträtten var dyrare än vanlig mat, men oftast är det ju billigast med vegetariskt. 


Idag lagade jag och mamma ”Vegoköttbullar”. Eftersom jag tyckte att detta receptet var väldigt gott så väljer jag att klippa in detta och inte det andra. 

Recept till 4 personer:

1 1/2 dl sötmandel
1 1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl riven ost
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar
3 ägg
1 msk vatten
1 liter vatten + 1 tärning grönsaksbuljong


Hur man tillagar dom:

1. Mixa mandeln fint i matberedare
2. Blanda mandeln med ströbröd, ost, lök, salt, peppar. Tillsätt ägg och vatten.
3. Forma smeten till köttbullar. 
4. Koka upp vatten och buljongtärning och koka köttbullarna 8 minuter i buljongen.
5. Ta upp dom med en hålslev och stek dem i smör så att de får en fin brun yta.


Vi åt dom med potatismos och brunsås.
Jag tyckte att det var väldigt gott och är lika goda som vanliga köttbullar. Det var svårt att säga var det var och jag tror faktiskt att man hade kunnat tro att det var riktigt kött om man inte visste var det var. Jag skulle absolut rekommendera dom och det är saker man har hemma så det tar inte alls lika lång tid och kostar inte alls lika mycket som den andra maträtten. Jag tycker att det gick väldigt bra och ingen klagade mer än pappa som tyckte det tog lite för lång tid och var jobbigt att laga dom Italienska rullarna. Men alla tyckte att det var gott. Eftersom det är mycket bättre för miljön tycker jag att det är okej att det tar lite längre tid. Det smakar oftast väldigt likt kött och jag tror inte att jag skulle kunna avgöra om det var kött eller ej. Det gick bra och jag hoppas att vi kommer att fortsätta med en vegetarisk rätt i veckan eftersom det är väldigt bra för miljön. Just eftersom att köttindustrin står för 18 procent av alla växthusgaserna. En sak man också skulle kunna tänka på är att man väljer närproducerade grönsaker så man slipper de onödiga utsläppen av lastbilar från hela världen. Även ekologiska produkter gör det ännu bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar