Etiketter

tisdag 4 mars 2014

PM - Vegetarisk kost

Vad ska jag göra?

Jag ska införa en vegetarisk dag i veckan hemma. Jag hoppas att det ska vara gott och att alla ska gilla det så att det alltid kan vara så i framtiden, kanske mer än en dag i veckan till och med.
 Jag väljer att göra just detta eftersom jag tycker det är väldigt smart och bra för miljön och även en liten och enkel sak för att förbättra miljön. Det är bättre för djuren och även för oss eftersom det är nyttigt. Man slipper koldioxid utsläpp för långa transporter. En annan stor anledning är att det blir billigare eftersom att kött oftast är ganska dyrt.


Vad är vegetarisk mat?

Vegetarisk mat innebär att man inte äter kött. Man lever alltså på vegetabiliska livsmedel.


Fördelar för kroppen med att äta vegetariskt?

Eftersom man mest äter grönsaker så innehåller maten lite fett och kolesterol. Vilket kan hjälpa till att undvika hjärtproblem till exempel. Det är även ett bra och naturligt sätt att gå ner i vikt. Eftersom den vegetariska kosten innehåller mer fibrer som gör dig mättare behöver du inte äta lika mycket för att känna dig mätt. Fibrerna förebygger även cancer. Studier visar att folk som äter vegetarisk har ett lägre BMI än folk som äter kött. Eftersom att fetman i världen ökar för varje dag så skulle det vara bra om folk åt mer vegetarisk så att vi slapp fetmarelaterade sjukdomar. En amerikansk studie visar att folk som äter vegetarisk mat löper 30-50% mindre risk att inte drabbas av cancer.
Östrogenet minskar för kvinnor och för mycket östrogen kan bidra till cancer. Till och med hyn blir bättre och klarare. 

Man måste se till att man planerar sin vegetariska kost väl. Det är lätt att få brist på bland annat protein. Alltså måste man se till att man äter varierat och får i sig allt man behöver. 


Fördelar för miljön med vegetarisk mat?

Vilket få vet är att köttindustrin är den största boven i matens klimat påverkan. Köttindustrin står för 18 % av alla våra växthusgaser i världen. Eftersom att köttet oftast inte kommer från Sverige så har det transporterats en lång väg för att komma hit. Eftersom transporterna släpper ut avgaser som förtjockar atmosfären och som då är en del av växthuseffekten.

Våra utsläpp från våra fabriker och fordon åker upp i atmosfären. Dom lägger sig som ett lager i atmosfären och gör den tjockare och tjockare. Det gör att solstrålarna från solen som värmer upp jordytan och sedan studsar upp igen för att åka ut genom atmosfären och ut i rymden. Dom kommer istället ner tillbaka på jorden eftersom dom inte kan komma igenom atmosfärens tjocka lager. Vilket värmer upp jorden ännu mer, vilket kan få stora konsekvenser. Isarna smälter och havsnivån stiger. Om detta fortsätter kan städer som ligger nära vatten hamna helt under vattennivån. 

Det är inte bara transporterna som förstör miljön. Man hugger ner skog och regnskog för att få mark att föda upp boskap. I den skogen bor en massa djur som man då bidrar till att en massa djur dör och till och med att arter dör ut. Det kan även bidra till ökenspridning i varma länder, eftersom marken där man   har huggit ner skog inte är särskilt bra så blir det torr och kan blir öken på sikt. Man räknar med att på 4000 kvadratmeter kan man få 9000kg potatis, medan man bara får 70 kg kött. Vi har ju inte brist på vatten direkt i Sverige, inte USA heller men, i USA räknar dom med att  mer än hälften av landets vatten går till att föda upp boskap.

Om man då väljer vegetarisk så slipper man nästan allt detta. Man räknar med att vi kan halvera växthusgasutsläppen om vi väljer att äta bättre, bland annat då genom att äta vegetariskt. Diagrammet visar växthusgaser/kg produkt från olika livsmedel. De streckade delarna visar att vissa livsmedel kan variera. Det kan vara ganska stora skillnader beroende på var det kommer ifrån osv. Därför är det viktigt vilka val man väljer i butiken. 


Källor:


vegetarisk kost. http://www.ne.se/enkel/vegetarisk-kost, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-28.

NE är en riktigt bra källa och ren fakta. Den är objektivt skriven och består endast av fakta och inga åsikter. Eftersom skolan betalar pengar för att få använda NE så bör det bara ett bra läromedel. NE har fakta om allt och man skulle kunna använda sidan till vilket arbete som helst. 
Faktan kommer ifrån Livsmedelsverket. Livsmedelsverket är Statens livsmedelsverk och jag litar på att dom använder bra fakta. Texten är mest objektivt skriven men har några citat från personer och deras åsikter och har därför inslag subjektivt. Men jag har bara använt mig av faktan. Mitt diagram kommer även från denna länken. Jag tyckte att dom hade väldigt bra fakta.http://www.vegetariskmat.se/ hämtad 2014-02-27
Jag tyckte att dom hade bra fakta. Det är ingen sida jag hört talas som innan och vet inte hur trolig den är, men jag tyckte att deras text var bra. Den var objektivt skriven. Jag skulle inte kunna använda den igen eftersom den bara handlar om vegetarisk mat så blir det svårt att använda den i andra arbeten. 

http://fis.eqology.com/index.php?do=category_show&tag=Nyheter/H%C3%A4lsa&page_id=246Utsläpp av växthusgaser/kg produkt  hämtad 2014-02-27

Jag tyckte att källan var bra och verkade som om man kan lita på den. Det var bra fakta som jag tyckte var väldigt användbar. Jag har aldrig hört talas om den innan. Sidan ser proffsig ut och inte som om en amatör har gjort den. Jag tycker att utseendet på sidan är väldigt viktigt. Det var en objektiv text med mycket och bra fakta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar