Etiketter

måndag 14 maj 2012

Jämförelse Bibel vs. Fornordisk mytologi


Jordens undergång
Ragnarrök

Ragnarrök handlar om asatrons apokalyps och det är en rad händelser som börjar med den treåriga fimbulvintern sen kommer tre tuppar gala. En hos asarna, Gullinkambe, en hos jättarna, Fjalar, och en hos Hel, i dödsriket. Jättarna och Loke kommer samlas för att kämpa mot asagudarna. Bergen rämnar och haven störtar in över land, men Yggdrasil består. Då Surt satt världen i brand sjunker den till havets botten. Men Nidavallen finns kvar, och där samlas de överlevande.

I Ragnarrök slukar Fenrisulven Oden, men vidar hämnas sin far genom att bända isär ulvens käkar. Tor dräper midgårdsormen, men han hinner inte ta mer än nio fjät innan han faller död till marken, dödad av ormens giftiga etter. Heimdall och Loke spetsar varandra med sina spjut. Varghunden Garm äter upp Tyr men blir spetsad inifrån av Tyrs svärd. Frej driver sitt hjorthorn genom Surts öga, men blir kluven av Surts eldsvärd.

När Ragnarrök sedan är över, går två människor. Liv och Livtrasir, som har överlevt påbörjar det nya livet i det nya Midgård eller Gimle. De överlevande gudarna är bland annat Tors söner Mode och Magne och Odens söner Vidar och Höder, och de flesta asynjorna. Balder uppstår från de dödas rike och han ska leda den nya eran.

Apokalyps

Gud kommer bedöma alla och de goda kommer till himlen och får vara med Jesus och Gud. De onda kommer till helvetet och får vara där med djävuen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar